SIRÁLY TAMÁS


KÖZÉRZETJAVÍTÓ - MASSZŐR  -  SZEMÉLYI EDZŐ

 

 

 

 

Köpölyözés

A kínai tradícióban a köpölyt több komoly betegség és panasz kezelésére alkalmazzák: asztma, magas vérnyomás, gyomorpanaszok, prosztata megbetegedései, ízületi betegségek, izomfájdalmak… A köpölyözés jól alkalmazható a nyirokmasszázs kiegészítéseként is, mivel kiváló eszköz a felgyülemlett, pangó nyirok elvezetésére.

Az általam is használt akupunktúrás gumiköpöly a legújszerűbb találmánya a kínai természetgyógyászatnak. Rugalmas anyagának köszönhetően a test bármely részére felhelyezhető és a szívóhatás intenzitása szabadon állítható a gumiköpöly összenyomásának mértékével.

A köpölyözés során létrejövő vákuum szívóhatásával vérbőséget okoz az adott területen, friss vér és több oxigén beáramlását teszi lehetővé, miközben az elhasznált vért, valamint a nyirok- és anyagcsere végtermékeit a véráramba pumpálja, amelyek a vesék irányába áramlanak. Így megtisztítja a szöveteket a salakanyagtól. A kezelés eredményeként javul a bőr, izom, valamint a területhez tartozó belső szervek vérellátása, vérkeringése, anyagcseréje, valamint a helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet meridiánjait, így fokozva az energia áramlását. A köpölyözés egyszerű, széles körben alkalmazható eljárás, hatása gyors, mellékhatása pedig nincs.

 

 

 

Ideggyök-kezelés


A gerinccel kapcsolatos rendellenességek kezelése esetén van a legtöbb bizonytalanság a különböző gyógymódok ajánlását illetően. Azt mind az orvostársadalom, mind az alternatív gyógyászat képviselői elismerik, hogy a hatásosságot illetően a bizonyítékok (evidenciaszintek) valamennyi beavatkozás esetén a szerénytől a közepesig terjednek. Ezért komoly egyetértés van abban, hogy a speciális és egyénre szabott multidimenzionális (több módszert egyszerre alkalmazó) kezelések mellett megalapozottan alkalmazzák az akár több ezer éves tapasztalatokra épülő tradicionális terápiákat is. Utóbbi csoportba tartozik az ideggyök-kezelés.

Az ideggyökök (idegpályák) a gerincvelőből indulnak ki, jeleket visznek és hoznak a szervezet majdnem minden részébe. Ezek az ideggyökök a csigolyák közt lépnek ki, és minden egyes gyök a test meghatározott részét látja el információval, illetve érzőműködéssel. A csigolyák akár 8-10 mm-t is kimozdulhatnak a helyes pozíciójukból, melynek következtében közvetlen nyomást, komprimációt gyakorolnak a kilépő ideggyökre. Ez már igen erőteljes, szúró, sugárzó fájdalommal párosul. A köznapi értelemben használt idegszál becsípődés szó valójában egy jelentősen elmozdult csigolyatest nyomása által kiváltott ideggyök rintettséget, ideggyulladást jelent. Ezt hatékonyan és eredményesen kezelni csak a kiváltó ok megszüntetésével lehet.

Gyulladásos, fájdalmas folyamatok esetén a gerincoszlop melletti vastag izomkötegek akaratunktól függetlenül automatikus módon görcsbe rándulnak, mert igyekeznek legalább rögzíteni a kialakult helyzetet és megakadályozni a további elcsúszást. Ez az izomfeszülés képes akár hetekig, hónapokig is folyamatosan görcsben lenni. Az ideggyökök az izom alatt helyezkednek el, ahol még a sportmasszőrök sem férnek hozzá. Ilyenkor nem marad más hátra, mint az ideggyök kezelés, amelynek során egy speciális eszköz segítségével történik az ideggyökök felszabadítása.
Az ideggyök-kezelés az alábbi panaszok esetén javasolt:

 • nyak- és hátfájás,
 • porckorongsérv,
 • ideggyökök-becsípődése,
 • elmozdult csigolyák,
 • mozgásszervi betegségek utáni rehabilitáció és fájdalomcsillapítás,
 • feszültség és stressz oldás,
 • impotencia,
 • gerincferdülés vagy rossz testtartás,
 • merev izomzat esetén.

 

 

 

Dorn terápia

A Dorn terápia egy olyan manuálisan végzett kíméletes gerincterápia, amely elsősorban a test ízületeinek korrekciójára építve fejti ki hatását. Célja a csigolyáknál és egyéb ízületeknél a fiziológiás helyzetek visszaállítása, a statikai viszonyok rendezése.
Az eljárás során ízületi korrekciót végzek, amit a gerinc mellett található meridián pontok kezelésével is támogatok. A Dorn terápia hatékony kezelés fájdalmaknál, zsibbadásnál, akut és krónikus aszimmetrikus testi helyzeteknél. A terápia alkalmas olyan szervek megbetegedéseinek kezelésére is, amelyek direkt vagy indirekt módon kapcsolatban állnak a gerinccel.

A végtaghossz-különbség miatt károsodások jöhetnek létre az izmokban, az ízületekben, a szalagrendszerben, az idegrendszerben, a belső szervek működésében és a meridiánok mentén az energia áramlásban is, emiatt kóros irányba változhat a test statikája és struktúrája. Az eredmények mielőbbi elérése érdekében a kezelések során vendégeimnek megtanítom a terápia hatékonyságát fokozó önkorrekciós gyakorlatokat, a helyes testhelyzeteket és mozgásmintákat.

A kezelés az alábbi problémák esetén javasolt:

 • gerincpanaszok,
 • nem akut gerincsérv,
 • lumbágó,
 • isiász,
 • ízületi gyulladás,
 • reumatikus megbetegedések,
 • gerincferdülés,
 • migrén és hallászavarok,
 • keringési problémák. 

A Dorn terápiát leggyakrabban a csontkovács kezelés kiegészítéseként alkalmazom, mert céljuk ugyanaz: a deformitások korrekciójára való törekvés. A Dorn terápia a csontkovácsolástól eltérően aktív együttműködést követel a vendégtől és a korrekció sok ismétlés révén valósul meg. A két eljárás jól kiegészíti egymást, a kezelés jobban a vendég igényeire szabható.