SIRÁLY TAMÁS


KÖZÉRZETJAVÍTÓ - MASSZŐR  -  SZEMÉLYI EDZŐ

 

 

 

Közérzetjavító kimozgatás (csontkovácsolás)

Meggyőződésem szerint alapvető fontosságú a test öngyógyító képességét akadályozó tényezők megszüntetése – a fájdalom csökkenése és a mozgáskészség javulása csak ráadás a közérzetjavító kimozgatás (csontkovácsolás) kezelés eredményeként. A legfőbb cél a test szimmetriájának helyreállítása, vagyis a csont- és izomrendszer egyensúlyba hozása, amelynek érdekében mindig az egész testet kezelem.

 

Az első lépés egy holisztikus állapotfelmérés. Ennek során megfigyelem a testtartást, a fej tartását és a gerincet, ellenőrzöm a lábak hosszának eltérését és a csípő asszimetriáját, valamint az egyes testrészek mozgásbeszűkülésének mértékét. Ezután egy masszázzsal felkészítem a testet a könnyebb kimozgathatóság érdekében: fellazítom a merev izmokat, majd speciális fogásokkal az ízületekben található funkcionális blokkokat is feloldom. Ez azért fontos, mert a blokk az ízület passzív mozgásterjedelmében alakul ki, ezért aktív izommunkával, vagyis tornával nem szüntethető meg. Azonban ez a visszafordítható mozgáskorlátozottság együtt járhat a kapcsolódó izmok, erek, idegek és ezeken keresztül a belső szervek működési zavarával is.

A közérzetjavító kimozgatás (csontkovácsolás) közben a beszűkült ízület kimozgatással történő helyrerakása egyetlen gyors, határozott és szakszerű mozdulattal történik. Ennek hatására a csontok és ízületek az élettanilag megfelelő pozícióba kerülnek, így megszűnhet a fájdalom is.

 

A közérzetjavító kimozgatás (csontkovácsolás) jól karbantartott szervezetnél teljesen fájdalommentes, de kialakult problémák esetén természetesen az egyébként is fájdalmas részek érzékenyek lehetnek. A folyamat során nem kell nagy erőt kifejteni, sokkal több múlik a megfelelő technikán. A gyakran hallható "ropogás" az ízületi folyadék hirtelen nyomáskiegyenlítődésekor keletkezik. Ez ijesztő lehet, de egyáltalán nem ártalmas. Ráadásul az ízület mozgása azonnal szabadabbá válhat.


A csigolyák közül számos idegpálya (ideggyök) indul ki, és ha ezek a csigolyák elmozdulása miatt nyomás alá kerülnek, működési zavarokat hozhatnak létre a test különféle területein és a belső szervekben, melyek számos betegséghez vezethetnek. Ha ez a nyomás megszűnik, az esetek többségében a fájdalmon túl az okozat, azaz a betegség is elmúlhat. A Közérzetjavító kimozgatás (csontkovácsolás) hatékony megoldást nyújthat

 • fej-, nyak- és hátfájás,
 • kéz- és lábzsibbadás,
 • lúdtalp,
 • gerinc- és ízületi bántalmak,
 • porckorong problémák,
 • isiász,
 • medence vagy keresztcsont elmozdulása,
 • mozgásszervi problémák esetén.


Azonban ha semmit sem változtatunk megszokott életvitelünkön, nem várhatjuk el, hogy a hatás tartós legyen. Az ízületeket körülvevő és stabilizáló izmok megerősítése nélkül a fájdalmat és különböző problémákat okozó elmozdulások rövid időn belül visszatérhetnek. Ezért mindenképpen javasolom valamilyen torna vagy erősítő mozgás végzését. Személyi edzőként nagyszerűen tudom hasznosítani a kezelések során szerzett ismeretet vendégeim állapotáról, így a szükségleteiknek leginkább megfelelő gyakorlatsorokat tudom összeállítani számukra. Így miközben maximálisan figyelembe veszem egyéni adottságaikat, teljesítményük javulása és fejlődésük számukra is viszonylag rövid időn belül észrevehető.

 

Gyulladást csökkentő arckezelés

 

A Michigan Állami Egyetem Orvostudományi Tanszékén az 1980-as évek elején elsőként igazolta tudományosan egy kutatócsoport, hogy a koponyacsontok folyamatos, ritmikus mozgásban vannak. Az első életévben a koponyacsontok a varratoknál növekednek, hiszen ebben az időszakban az agy térfogata megduplázódik. Hat éves korra a koponya eléri a felnőttkori méretének 90 százalékát, de a csontosodás csak húsz éves kor után indul meg – a teljes záródás pedig ötven éves kor után következik be.

Az ember élete nagy részében ezért a koponyacsontok is képesek torzulni akár trauma, egyoldalú rágás és alvás vagy gerincferdülés esetén is. Ez akadályozhatja az agy- és gerincvelői folyadék megfelelő áramlását, valamint kihatással lehet az arc és fej izmaira, így az érintett terület vérellátására, a bőr feszességére, az orr funkcionális működésére vagy akár az arc tónusára, szimmetriájára.

 

A kezelés az alábbi esetekben jelenthet hatékony segítséget:

 • homlok- és arcüreg gyulladás,
 • allergiás orrfolyás,
 • orrsövényferdülés,
 • orrból történő horkolás,
 • ráncok,
 • (migrénes) fejfájás,
 • stroke, arcbénulás,
 • szédülés.